De Europese aandelenmarkten zijn 2015 met verlies begonnen. Tegenvallende groeicijfers over de industrie in Europa, China en de Verenigde Staten drukten het sentiment op de eerste handelsdag van het jaar.

In Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex 0,5 procent lager op 422,28 punten. De MidKap daarentegen kreeg er 0,1 procent bij en eindigde op 636,99 punten. De leidende graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,5 procent lager de handel uit.

De industrie in de eurozone vertoonde afgelopen maand slechts een minieme groei, zo bleek uit cijfers van onderzoeksbureau Markit. In Duitsland was sprake van een lichte verbetering, maar de krimp in Frankrijk en Italië hield aan.

Draghi

Uit vergelijkbare cijfers uit China bleek dat de activiteit in de industrie daar nauwelijks meer toeneemt. In de VS is nog wel sprake van groei, maar die is de afgelopen maand wel fors sterker afgezwakt dan economen gemiddeld hadden voorzien.

President Mario Draghi voedde de verwachting dat de Europese Centrale Bank op korte termijn extra maatregelen neemt in de strijd tegen de lage inflatie. Het gevaar van deflatie in de eurozone kan niet worden genegeerd, zei hij tegen de Duitse krant Handelsblatt. Voorbereidingen voor nieuw maatregelen zijn volgens hem in volle gang.

Fugro

Zijn uitspraken stimuleerden de vraag naar Zuid-Europese obligaties, waarbij vooral de rente op Portugese leningen stevig daalde. De euro zakte naar 1,2015 dollar en bereikte daarmee het laagste niveau sinds juni 2010.

Fugro was de sterkste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam. De bodemonderzoeker werd 0,8 procent meer waard. Bierbrouwer Heineken was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 2,1 procent.

Sligro

In de MidKap won Sligro 2 procent. Het groothandels- en supermarktbedrijf zag de omzet vorig jaar met 3 procent stijgen. In het laatste kwartaal namen daarbij ook de opbrengsten van de supermarkten weer toe.

Bekijk de actuele koersen op Belegger.nl