Ballast Nedam is door Nederlandse en internationale partijen benaderd voor een eventuele fusie of overname. 

 Dat meldt het bouwbedrijf woensdag. Handelaren op de Amsterdamse beurs konden het bericht van Ballast waarderen. Het aandeel stond om 10.00 uur ruim 22 procent hoger

Volgens Ballast Nedam willen de partijen, die niet met naam worden genoemd, de mogelijkheden voor een samengaan onderzoeken.

Het bedrijf gaf aan strategische opties ''altijd serieus'' in overweging te nemen. Verdere aankondigingen worden gedaan als ze ''van toepassing of noodzakelijk'' zijn. Een woordvoerster van Ballast Nedam gaf desgevraagd aan dat het bedrijf is benaderd door verschillende partijen, die geen consortium vormen. Verdere details over het proces wilde ze niet geven.

Verliezen

Ballast Nedam meldde verder dat de eerder aangekondigde verkoop van de offshore-activiteiten aan Van Oord is afgerond. Die transactie levert het bedrijf naar eigen zeggen een ''significante'' boekwinst op over 2014. Operationeel ontstaat waarschijnlijk echter een verlies van 35 tot 45 miljoen euro, zoals eerder voorspeld.

Het bouwbedrijf zag zijn verliezen in de eerste negen maanden van dit jaar stevig oplopen door de moeilijke markt en tegenvallers bij grote projecten. Zo kampt Ballast met grote kostenoverschrijdingen bij het werk aan de snelweg A15 tussen de Maasvlakte en knooppunt Vaanplein.

Kleine kans 

Beursanalist Joost van Beek van Theodoor Gilissen denkt dat de kans klein is dat er een mooi overnamebod wordt gedaan over Ballast Nedam. 

Volgens Van Beek moet worden afgewacht hoe serieus de door Ballast zelf gemelde interesse is. ''Ze zetten vooral zichzelf in de etalage'', concludeerde hij. ''Uiteindelijk zijn ze beter af als onderdeel van een groter geheel, de vooruitzichten voor 2015 zijn heel moeilijk.''