Fugro heeft overeenstemming bereikt met zijn geldschieters over een tijdelijke aanpassing van de financiële eisen die aan het bedrijf worden gesteld. 

Dat meldde de bodemonderzoeker woensdag.

Door de nieuwe afspraken mag Fugro bepaalde eenmalige kosten tot eind volgend jaar buiten het bedrijfsresultaat (ebitda) houden. Daarnaast werd de maximale schuldenlast die het bedrijf mag hebben verhoogd voor de periode tot en met maart 2015. De betaling van dividend over 2015 vindt alleen plaats als Fugro aan de originele bankconvenanten voldoet.

De aanpassing van de convenanten geeft Fugro naar eigen zeggen meer bewegingsruimte. Daarbij wijst het akkoord volgens het bedrijf op de aanhoudende steun van de kredietverstrekkers voor de pogingen om de winstgevendheid en de financiële positie te verbeteren.

Fugro gaf verder aan dat opbrengsten van de verkoop van bedrijfsonderdelen vooral zullen worden gebruikt om de schuld te verlagen.

Bewegingsruimte 

Beursanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen vindt de tijdelijke aanpassing van de bankconvenanten goed nieuws. 

Het akkoord geeft Fugro wat meer bewegingsruimte. Versteeg wees er echter ook op dat de markt voor Fugro de afgelopen twee maanden ''zeer sterk'' is verslechterd.

''Fugro was al in de problemen geraakt voor de markt verslechterde en een mogelijke verkoop van onderdelen zal in deze markt niet meevallen'', stelde hij. ''Daarnaast heeft Boskalis gezegd dat het Fugro voorlopig niet gaat overnemen.''

Theodoor Gilissen beveelt het aandeel Fugro niet aan. Fugro sloot dinsdag op 16,58 euro. Het aandeel leverde in 2014 al ruim 61 procent in en is daarmee dit jaar het slechtst presterende aandeel in de AEX