De Amerikaanse aandelenmarkten hebben de eindejaarsrally niet tot het einde weten vol te houden. De graadmeters toonden dinsdag overwegend kleine verliezen.

Veel werd er niet gehandeld want beleggers deden het met de jaarwisseling in zicht erg rustig aan.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot op de voorlaatste handelsdag van het jaar 0,3 procent lager op 17,983,07 punten.

De bredere S&P 500 zakte na de nieuwe recordstand van een dag eerder 0,5 procent terug tot 2080,35 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,6 procent in en kwam op 4777,44 punten.

Dinsdag bleek dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten deze maand minder sterk is gestegen dan verwacht. Daar stond tegenover dat de consument het in november iets zonniger inzag dan eerder werd gedacht. Een meevallend cijfer over de huizenprijzen in de grote steden in de VS kon beleggers evenmin inspireren.

Microsoft

Caterpillar was de sterkste daler in de Dow. De fabrikant van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw werd 1,2 procent minder waard. Chipfabrikant Intel en software- en technologieconcern Microsoft volgden met verliezen van respectievelijk 1,1 en 0,9 procent.

Bovenaan bij de hoofdfondsen stond zorgconcern UnitedHealth met een plus van 0,5 procent. De bank JPMorgan Chase kreeg er 0,3 procent bij, detailhandelsgigant Wal-Mart 0,2 procent. Farmaceut Johnson & Johnson en creditcardmaatschappij America Express sloten vlak, alle andere hoofdfondsen verloren terrein.

Olie

De prijs van Amerikaanse olie herstelde na de flinke daling van maandagavond 0,2 procent tot 53,70 dollar per vat. Die van Brentolie daalde 0,7 procent tot 57,43 dollar per vat. De oliebedrijven ExxonMobil en Chevron eindigden 0,1 en 0,2 procent lager, de toeleveranciers Halliburton en Schlumberger verloren allebei meer dan 1 procent.

Op de valutamarkt was de euro was 1,2155 dollar waard. Bij het scheiden van de markt op de Europese effectenbeurzen eerder op de dag was dat 1,2170 dollar.