Altice en ASML zijn de grote winnaars in de AEX-index in 2014. De aandeelhouders van Fugro kregen het daarentegen zwaar te verduren. De bodemonderzoeker was de grote verliezer van de hoofdindex aan het Damrak.

Altice ging eind januari voor 28,25 euro per aandeel naar de beurs. In de afgelopen maanden verdubbelde de beurswaarde van de Franse kabelexploitant ruimschoots, naar ongeveer 64 euro.

Het internationaal actieve bedrijf maakt sinds eind deze maand deel uit van de AEX, waarin het de plaats overnam van Ziggo.

Chipmachinefabrikant ASML won bijna een derde aan beurswaarde dit jaar. Het bedrijf uit Veldhoven werkt hard aan nieuwe machines, die de toch al ijzersterke marktpositie verder kunnen verstevigen.

ASML voorspelde eind vorige maand een verdubbeling van de omzet in de komende zes jaar en een stevige groei van de winst.

Reed Elsevier

Andere grote winnaars van dit jaar waren de informatieleveranciers Reed Elsevier en Wolters Kluwer, die circa een kwart meer waard werden.

Vastgoedbedrijf Corio won ongeveer 23 procent, terwijl het aandeel Heineken 21 procent meer waard werd.

Olie

Aan de andere kant van de schaal zag Fugro ruim 60 procent van zijn beurswaarde verdampen. Het bedrijf werd door beleggers afgestraft voor de verschillende winstwaarschuwingen die dit jaar werden gegeven. Daarnaast werkte de stevige daling van de olieprijs door in de koers.

De goedkope olie drukte ook op het aandeel SBM Offshore, dat zo'n 33 procent inleverde. De maritiem dienstverlener wordt daarnaast achtervolgd door omkopingsaffaires in Afrika en Brazilië.

Na Fugro en SBM was het grootste verlies voor ArcelorMittal. De staalproducent werd dit jaar zo'n 30 procent minder waard

Imtech

Voormalig AEX-fonds Imtech kende ook weer een turbulent beursjaar. Daarin verschrompelde de koers, onder meer doordat er via een claimemissie een enorme hoeveelheid nieuwe aandelen in de markt werd gezet. Omgerekend naar de nieuwe verhoudingen zakte het aandeel van bijna 42 euro naar minder dan 4 euro.
 
Een andere grote verliezer in de Midkap was bouwbedrijf BAM. Dat verspeelde 33 procent van zijn beurswaarde, onder meer door de aankondiging van omvangrijke projectverliezen in juli.

Beursjaar AEX kende hoge pieken en diepe dalen | Aandelenmandje 'beursaap' scoorde slechter dan AEX vanwege Imtech