Het beursjaar 2014 gaat de boeken in als het jaar van verder herstel. De opgaande lijn verliep zeker niet zonder horten en stoten.

''Hoge pieken, diepe dalen", zo was het oordeel van marktanalisten.

De AEX gaat het jaar uit met een winst van ongeveer 6 procent. Die plus is vooral te danken aan de kerstrally van de afgelopen weken. Halverwege december zakte de hoofdgraadmeter van het Damrak nog tot onder het niveau van eind vorig jaar.

De AEX-index kende in 2014 een weifelend begin, waarbij vooral de spanningen tussen Rusland en Oekraïne voor veel onrust zorgden. Na een positief voorjaar zorgde de escalatie van die crisis na het neerhalen van vlucht MH17 voor nieuwe koersdalingen.

De relatieve rust in de periode daarna leidde alsnog tot stijgende koersen. Die toename werd in oktober weer teniet gedaan door zorgen over de matige groei van de wereldeconomie.

Laveren

De beurzen bleven vervolgens laveren tussen hoop en vrees. Een sterk herstel werd in december weer gebroken door de scherpe daling van de olieprijs. Vooral bedrijven die zijn gerelateerd aan de sector zagen hun beurswaarde hierdoor zienderogen afnemen.

De AEX bereikte begin december met 432 punten alsnog de hoogste stand sinds 2008, maar zag de jaarwinst vervolgens in twee weken verdampen. De eindejaarsrally zorgde er daarna voor dat 2014 toch als een positief beursjaar de boeken in kan.

De Amerikaanse beurzen gingen in 2014 sterker omhoog dan de Europese. Zowel de Dow-Jonesindex als de brede S&P 500 scherpte meermaals hun recordstanden aan. Ze sluiten het jaar rond de hoogste standen ooit.

Nieuwkomers

Het Damrak verwelkomde een reeks nieuwkomers, waaronder NN, de verzekeringstak van ING. Verder maakten onder meer het Franse kabelbedrijf Altice, dat inmiddels is opgenomen in de AEX, en hedgefonds Pershing Square hun opwachting aan Beursplein 5.

Daar werd afscheid genomen van kabelexploitant Ziggo. Dat bedrijf beëindigde zijn korte bestaan als beursgenoteerd bedrijf na de overname door Liberty Global, het moederbedrijf van UPC.

Jaaroverzicht economie: Groei zet door maar herstel blijft fragielAltice en ASML zijn AEX-uitblinkers van 2014 | 2014 was jaar van fraude en schikkingen