De Europese effectenbeurzen zijn dinsdag met flinke verliezen gesloten. Met name oliegerelateerde fondsen stonden onder druk nadat maandagavond de olieprijzen weer onderuit waren gegaan.

Met de jaarwisseling in zicht waren de handelsvolumes beperkt.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 1,2 procent lager op 421,59 punten, en daalde de MidKap 0,5 procent tot 631,51 punten.

De hoofdgraadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen de 1,2 en 1,7 procent.

DAX

Voor Duitse beleggers zit het beursjaar 2014 er al op. De DAX-hoofdindex in Frankfurt sloot op 9805,55 punten, 2,7 procent hoger dan op 30 december 2013. De beurzen in Amsterdam, Parijs en Londen zijn woensdag nog een halve dag open.

Het Egyptische bouwbedrijf OCI was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam, direct gevolgd door oliedienstverlener SBM Offshore. Beide aandelen verloren 2,3 procent. Bodemonderzoeker Fugro, die het ook voor een belangrijk deel moet hebben van opdrachten uit de olie- en gasindustrie, leverde 1,9 procent in.

Shell

Shell werd 1,7 procent minder waard. De grootste Europese concurrenten van de Nederlands-Britse oliemaatschappij, het Franse Total en het Britse BP, verloren respectievelijk 2,8 en 2,1 procent. Het Spaanse Repsol en het Italiaanse ENI leverden 1,1 en 1,4 procent in.

Nieuwkomer Altice was opnieuw de uitblinker in de AEX. De Franse kabelexploitant schreef 1,6 procent aan beurswaarde bij en is dit jaar de sterkste stijger van de 25 fondsen die momenteel de hoofdindex vormen.

Air France-KLM

In de MidKap profiteerde koploper Air France-KLM met een koerswinst van 2,8 procent van de dalende olieprijs. Roestvrijstaalproducent Aperam sloot de rij van middelgrote fondsen, met een min van 3,4 procent.

De prijs van Amerikaanse olie bleef met 53,65 dollar per vat van 159 liter nagenoeg stabiel. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 57,45 dollar per vat. De euro was 1,2170 dollar waard , tegen 1,2180 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen