De beursgraadmeters in New York kwamen maandag nauwelijks in beweging.

Op een dag met weinig nieuws en lage handelsvolumes schommelden de Dow Jones en de S&P 500 rond de recordstanden die vorige week werden bereikt.
 
De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent in de min op 18.038,23 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent naar 2090,57 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq sloot onveranderd op 4806,91 punten.
 
De Dow Jones en de S&P 500 braken dit jaar record na record en staan nu respectievelijk 9 en 13 procent hoger dan aan het einde van 2013. De S&P 500 kende daarbij voor het eerst in de historie geen verliesreeks die langer dan drie opeenvolgende handelsdagen aanhield.

Herstel

De beurzen werden de afgelopen maanden vooruitgeholpen door het herstel van de Amerikaanse economie en het ruime monetaire beleid van de Federal Reserve.

De belofte van de Fed dat geduldig wordt bekeken op welk moment de rente in de VS kan worden verhoogd, gaf de aandelenmarkt de afgelopen weken een nieuwe stimulans.

Microsoft

De Dow werd maandag gedrukt door Microsoft en IBM, die circa 1 procent inleverden. IBM verloor dit jaar al zo'n 15 procent en is daarmee op weg om voor het tweede achtereenvolgende jaar het slechtst presterende aandeel uit de index van dertig hoofdfondsen te worden.
 
De olieprijs stond gedurende de Europese handelsdag lang in de plus, maar ging maandag toch weer onderuit. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 2 procent tot 53,66 dollar en bereikte daarmee het laagste peil sinds het voorjaar van 2009.

De aandelen van oliebedrijven Chevron en ExxonMobil weken nauwelijks af van de slotstanden van vrijdag.

Manitowoc

Het aandeel Manitowoc klom 9 procent. Voorbeurs werd bekend dat de activistische belegger Carl Icahn een belang heeft genomen in het bedrijf, dat onder meer hijskranen en professionele keukenapparatuur maakt. Icahn zou graag zien dat het bedrijf wordt opgesplitst.
 
De euro was maandagavond 1,2150 dollar waard, tegen 1,2180 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Mede door de zorgen over de politieke en economische toekomst van Griekenland zakte de waarde van de Europese munt naar het laagste niveau sinds augustus 2012.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen