De Europese beurzen zijn maandag overwegend met kleine winsten gesloten.

Het vooruitzicht van vervroegde verkiezingen in Griekenland zorgde voor enige onrust op de verder zeer kalme markten. Uiteindelijk bleven echter alleen de Zuid-Europese beurzen in het rood.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 0,3 procent op 426,89 punten. De Midkap zakte 0,2 procent tot 634,67 punten.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent. In Madrid en Milaan werden verliezen van iets meer dan 1 procent geïncasseerd. De beurs in Athene eindigde bijna 4 procent in het rood.

Griekenland

Het Griekse parlement slaagde er maandag niet in een nieuwe president te kiezen, waardoor vervroegde parlementsverkiezingen noodzakelijk zijn.

In Europa worden die met flinke zorgen tegemoet gezien, omdat de gedoodverfde winnaar Syriza opnieuw met de EU, de ECB en het IMF wil onderhandelen over de bezuinigingen en de schuldenlast van het land.

AEX

De AEX werd aangevoerd door Unibail-Rodamco, Philips en Altice, die alle drie ruim 1 procent wonnen. ING hoorde mede door de zorgen over Griekenland tot de verliezers, met een min van 0,3 procent.

Maritiem dienstverlener Boskalis meldde maandagmiddag de berging te verzorgen van de Griekse veerboot Norman Atlantic, die zondag op weg van Griekenland naar Italië in de brand vloog. Op beleggers maakte de opdracht weinig indruk, het aandeel Boskalis zakte 0,8 procent.

BinckBank

In de MidKap leverde BinckBank bijna 2 procent in. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zijn er onder beleggers veel klachten over de resultaten van vermogensbeheerder Alex, een dochteronderneming van Binck.

De onrust rond Griekenland stimuleerde de vraag naar Duitse en Nederlandse staatsobligaties. Het rendement op tienjarige Nederlandse leningen zakte daarbij naar het ongekend lage niveau van 0,68 procent, de vergelijkbare Duitse rente daalde tot 0,55 procent.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 0,2 procent naar 54,84 dollar. Brentolie, maatgevend voor olie die wordt gewonnen in Europa en het Midden-Oosten, werd 0,1 procent goedkoper en kostte 59,39 dollar per vat.

De euro was maandagmiddag 1,2180 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen op de dag voor Kerstmis stond de Europese eenheidsmunt op 1,2220 dollar.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen