De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) start een onderzoek naar beleggersbank Alex. 

Volgens het Financieele Dagblad (FD) komen bij de VEB veel klachten binnen over het onderdeel van BinckBank, door achterblijvende resultaten dit jaar.

De afgelopen maanden hebben zich meer dan honderd beleggers gemeld. De VEB hanteert als regel dat voor elke klagende belegger er zo'n vijgtig tot honderd zijn die niet klagen.

De tegenvallende resultaten zijn volgens Binck vooral te wijten aan de zijwaartse beweging die de financiële markten het afgelopen jaar hebben gemaakt, waardoor een duidelijke koersrichting moeilijk te ontwaren was.

''Het handelssysteem van Alex stapt uit wanneer de markten negatief zijn, maar profiteert ook minder van eventueel herstel'', legt een woordvoerder tegen het FD uit.

Eigen beweging

Volgens analist Matthias De Wit van KBC kan BinckBank niet worden gedwongen tot compensatie van ontevreden cliënten van dochterbedrijf Alex, omdat de vermogensbeheerder niets verkeerd heeft gedaan. Het bedrijf kan hooguit uit eigen beweging besluiten de portemonnee te trekken om zijn reputatie te beschermen.

De teleurstelling bij kleine beleggers is volgens De Wit begrijpelijk, maar Alex heeft volgens hem gehandeld in lijn met zijn beleggingsmandaat en -beleid.