Brink's Nederland gaat de rechter vragen verdere vakbondsacties te verbieden. De geldtransporteur heeft een kort geding aangespannen tegen FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen. 

De zaak dient maandag bij de rechtbank in Utrecht, maakte de directie van Brink's Nederland zaterdag bekend. Later heeft de rechter de uitspraak verzet naar dinsdag.

De bonden riepen hun leden bij Brink's vrijdagavond op geldautomaten van Rabobank, ABN Amro en SNS Bank vanaf zaterdag 6.00 uur niet meer bij te vullen. Dit uit protest tegen de manier waarop de geldtransporteur wil reorganiseren.

Reorganisatie

Volgens de directie maken de bonden met deze actie een verkeerde keuze. ''In plaats van andere cash-logistieke dienstverleners aan te spreken op hun verplichting om banen te behouden, kiezen zij voor media-aandacht en het dwarsbomen van de noodzakelijke reorganisatie bij Brink's. Dit levert een direct gevaar op voor de continuïteit van ons bedrijf'', aldus de directie in een verklaring.

De vakbonden deden hun oproep na het uitblijven van overeenstemming over een goed sociaal plan voor de circa zeshonderd van de meer dan duizend werknemers die hun baan verliezen.

Brink's snijdt in het personeelsbestand in verband met het verlies van zijn huidige grootste klant Rabobank, die volgend jaar overstapt naar Geld Service Nederland (GSN). Momenteel lopen er nog steeds gesprekken met betrokken partijen om medewerkers van Brink’s onder te brengen bij GSN of andere aanbieders.

Vertrouwen

Actiecoördinator namens FNV en CNV Leen van der List zegt in een reactie vertrouwen te hebben in het oordeel van de rechter. Hij wijst er in dat verband op dat alles wordt gedaan om de actie veilig te laten verlopen en maatschappelijke ontwrichting te voorkomen.

Volgens hem doet het overgrote deel van de zaterdagploeg (circa tweehonderd werknemers) mee aan de actie, die zich vooral richt op de geldautomaten van Rabobank en in mindere mate op die van ABN Amro en SNS. Hij benadrukt dat werkzaamheden zoals het ophalen van geld bij supermarkten, wel gewoon worden verricht.

Pinnen

Rabobank liet zaterdag rond het middaguur weten dat 92 (4 procent) van zijn 2.300 geldautomaten leeg zijn. Een woordvoerder zei te verwachten dat dit aantal in de loop van de dag oploopt.

De bank adviseert klanten zo veel mogelijk te pinnen bij andere banken. Als gevolg van de staking bij waardetransporteur Brink's acht de bank de kans 'reëel' dat geldautomaten minder beschikbaar zijn dan normaal. 

Een andere mogelijkheid is om zo veel mogelijk te betalen met de pinpas, of extra geld te pinnen bij winkels die dit aanbieden, aldus de bank. "Het is zeer te betreuren dat consumenten in Nederland, klanten en ook niet-klanten, straks op sommige locaties geen geld kunnen opnemen", aldus de bank. "Zij worden nu de dupe van een conflict tussen Brink’s en de vakbonden".

Brink's schrapt 600 van de 1.080 banen | Profiel Brink's