De Amerikaanse aandelenmarkten zetten hun opmars op tweede kerstdag voort. De belangrijkste graadmeters liggen daarmee na een turbulente decembermaand, waarin een forse koersval werd gevolgd door een stevig herstel, nog altijd op koers om het jaar alsnog met recordstanden af te sluiten.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, sloot na een zeer rustige handelssessie 0,1 procent hoger op 18.053,71 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2088,77 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,7 procent tot 4806,86 punten.

Zowel op het bedrijvenfront als op macro-economisch vlak ontbrak het aan nieuws dat de markt in beweging kon zetten. De handel was dan ook flinterdun, ook omdat maar weinig handelaren aan het werk waren. Belangrijke aandelenmarkten elders op de wereld, zoals die in Europa en Hongkong, zijn op allebei de kerstdagen gesloten.

Olieprijzen

De olieprijzen zakten na een kortstondige opleving weer ver terug. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd verhandeld voor 54,89 dollar per vat, een prijsdaling van 1,7 procent. De Brentprijs, maatgevend voor olie die wordt gewonnen in Europa en het Midden-Oosten, zakte 1,2 procent tot 59,53 dollar per vat.

Oliemaatschappij ExxonMobil stond onderaan de Dow met een verlies van 0,6 procent. Branchegenoot Chevron leverde 0,2 procent in. Ook software- en technologieconcern Microsoft behoorde tot de grootste verliezers onder de hoofdfondsen met een min van 0,5 procent.

Bovenaan de hoofdindex stond fastfoodketen McDonald's met een winst van 1 procent. Farmaceut Pfizer, entertainmentconcern Walt Disney en telecomaanbieder AT&T volgden met koersstijgingen van 0,6 tot 0,7 procent.

De euro was op de valutamarkt 1,2180 dollar waard. Bij het scheiden van de markt op de effectenbeurzen in Europa afgelopen woensdag stond de Europese eenheidsmunt op 1,2220 dollar.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele  Nasdaq-koersen