De Amerikaanse geldtransporteur Brink's trekt zich terug uit Nederland. Het Nederlandse dochterbedrijf is verkocht aan een onafhankelijke stichting die de belangen behartigt van onder meer het personeel en de klanten. 

Brink's Nederland gaat daardoor zelfstandig verder. Dat maakt de onderneming woensdag bekend.

De Stichting Continuïteit Brink's Nederland mag de merknaam Brink's nog maximaal een jaar blijven gebruiken. In de dagelijkse bedrijfsvoering verandert er niets, laat de onderneming weten. Het bedrijf blijft in de markt opereren onder de naam Brink's.

De huidige financiële positie en de gezonde balans van de onderneming stellen Brink’s Nederland naar eigen zeggen in staat om zich in afgeslankte vorm volledig te richten op de dienstverlening voor retail, detailhandel, horeca, publieke sector en banken. 

Levensvatbaar

''De levensvatbaarheid van Brinks Nederland wordt met deze stap groter'', aldus directeur Ad Wijnhoven van Brink’s Nederland. De Nederlandse tak zou dit jaar goed zijn geweest voor een omzet van naar schatting 130 miljoen euro

In oktober kondigde Brink's Nederland een grote reorganisatie aan. Vanaf juli 2015 verliezen daardoor zo'n zeshonderd mensen hun baan. Dat stuitte evenwel op hevig verzet vanuit de vakbonden.

Klant

Brink's raakte dit jaar zijn grootste klant kwijt door de oprichting van Geld Service Nederland (GSN), een samenwerking van ING, ABN Amro en Rabobank bij het tellen en sorteren van bankbiljetten en inkopen van geldtransport.

Momenteel lopen er nog steeds gesprekken met betrokken partijen om medewerkers van Brink's onder te brengen bij GSN of andere aanbieders.

Sociaal plan

Het ultimatum dat de vakbonden FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen geldtransporteur Brink's Nederland hadden gesteld voor een goed sociaal plan is verlopen zonder dat Brink's met zo'n plan over de brug is gekomen. Dat heeft FNV-bestuurder Meindert Gorter donderdag laten weten.

De deadline voor een goed sociaal plan voor de circa zeshonderd werknemers die worden ontslagen, verliep woensdagavond om 23.59 uur. Volgens Gorter hebben de bonden niets gehoord van Brink's.

Er volgen acties van de vakbonden, maar wat die precies inhouden en wanneer die zullen zijn, is volgens Gorter nog niet besloten. "Dat wordt snel duidelijk", zei hij.

Investeren

Het voormalige moederbedrijf was niet langer bereid om geld te investeren in Brink's Nederland. De Nederlandse directie heeft toen bedongen dat de onderneming wordt losgemaakt van het moederbedrijf . Door de oprichting van de stichting en met de overdracht van de aandelen is dit verwezenlijkt, stelt de onderneming.
 
De verkoop levert het Amerikaanse moederconcern een financiële strop op van tussen de 20 en 25 miljoen dollar. De Nederlandse tak zou dit jaar goed zijn geweest voor een omzet van naar schatting 130 miljoen euro.

Brink's Nederland was onderdeel van het Amerikaanse The Brink's Company. Dat concern is naar eigen zeggen wereldwijd marktleider op het gebied van beveiligd transport en beheer van contante geldstromen.

Brink's schrapt 600 van de 1.080 banen | Profiel Brink's