Topbestuurders van de Japanse toeleverancier aan de automobielindustrie Takata nemen de komende maanden genoegen met een lager salaris. 

Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Takata ligt zwaar onder vuur na enkele dodelijke ongelukken die worden toegeschreven aan defecte airbags.

De onderneming meldde verder dat topman Stefan Stocker een stapje terug doet. De Zwitser blijft deel uitmaken van de raad van bestuur, maar de dagelijkse leiding komt in handen van Shigehisa Takada. Die behoudt daarnaast zijn huidige functie, die te vergelijken is met die van een president-commissaris in Nederland.

Ondanks die dubbele pet krijgt Takada de komende vier maanden de helft minder uitbetaald. Stocker en drie andere bestuurders leveren over diezelfde periode 20 tot 30 procent van hun salaris in.

Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 24 miljoen auto's die zijn uitgerust met mogelijk ondeugdelijke airbags van Takata teruggeroepen naar de garage. De airbags kunnen door een productiefout ontploffen, waarbij metaaldeeltjes door de wagen worden geslingerd. Vijf mensen zouden als gevolg daarvan zijn overleden.

Takata weigerde tot dusver uit eigen beweging een onderzoek te beginnen. De autoriteiten in de Verenigde Staten sommeerden het bedrijf onlangs om alle auto's die in dat land zijn uitgerust met de airbags te laten controleren. Ook aan die eis gaf Takata tot dusver geen gehoor.