Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dreigt de kredietwaardigheid van Rusland af te waarderen tot de 'junk'-status. Dat bleek dinsdag uit een melding van het bedrijf.

Het ratingbureau maakt zich zorgen over de gevolgen van de afzwakkende Russische economie voor het financiële stelsel in het land. De speelruimte voor de centrale bank en de regering neemt daarbij volgens S&P zienderogen af.

S&P kondigde aan de rating van Rusland onder de loep te nemen en dat de kans op een afwaardering daarbij zeer groot is. Eind oktober handhaafde S&P de status van Rusland nog op BBB-, waarmee Russische staatsleningen net niet in de categorie zeer risicovolle beleggingen worden ingedeeld.

De kredietbeoordelaar verwacht midden januari een nieuw oordeel over de positie van Rusland te kunnen vellen.

Moody's

Branchegenoot Moody's waarschuwde dinsdag voor een acute, diepe economische crisis in Rusland. Het bedrijf verwacht dat de Russische economie volgend jaar met 5,5 procent krimpt en in 2016 nog eens met 3 procent achteruitgaat.

Moody's heroverweegt de ratings van 45 Russische bedrijven en zestien banken, om te zien of hun kredietwaardigheid door de economische problemen wordt aangetast. Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met het gevaar dat bedrijven niet meer aan buitenlandse valuta kunnen komen, waardoor ze hun buitenlandse schulden niet kunnen voldoen.