Het is goed mogelijk dat de prijs van een vat olie (159 liter) nooit meer boven de 100 dollar uitkomt. 

Dat zegt de Saudische minister van olie Ali al-Naimi in een interview waaruit de Britse krant Financial Times dinsdag citeert. 

De olieprijs daalt sinds afgelopen zomer vanwege de toenemende productie van schaliegas in de Verenigde Staten en een lage vraag vanuit Europa en China. 

Die daling versnelde toen de olie-exporterende landen verenigd in Opec eind november bekendmaakte de productie op pijl te houden. Sinds het hoogtepunt van 115 dollar per vat op 19 juni is de prijs met ongeveer 45 procent gedaald.

Marktaandeel

De Opec-landen schroeven van oudsher de productie terug om de prijs op te drijven. Een lagere olieprijs betekent namelijk lagere inkomsten voor die landen. Tegelijkertijd kent Saudi-Arabië, het belangrijkste land binnen Opec, lage productiekosten. Het land kan daarom voor een lange tijd een lage olieprijs weerstaan, zegt Al-Naimi. 

Dat geldt niet voor andere landen, op sommige plekken in de wereld is olie- of gaswinning zeer kapitaalintensief, daar moeten hoge opbrengsten tegenover staan. Er wordt gespeculeerd dat Saudi-Arabië de prijzen bewust drukt om zo zijn eigen marktaandeel te beschermen

Productie

Al-Naimi zei verder in het interview dat de Opec-landen de huidige productie zullen handhaven mocht de prijs van een vat olie onder de 20 dollar zakken. Momenteel schommelt de prijs rond de 60 dollar. 

"Het is niet in het belang van de Opec-landen om de productie terug te schroeven, ongeacht wat de prijs is. Of die nu daalt naar 20, 40, 50 of 60 dollar maakt niet uit", zegt Al-Naimi tegen het nieuwsblad Middle East Economic Survey.

Al-Naimi zegt dat als Saudi-Arabië de productie terugdraait, "de prijs zal stijgen en de Russen, de Brazilianen en de Amerikaanse schaliegasproducten mijn aandeel zullen nemen." 

Waarom daalt de olieprijs sinds de zomer van 2014? | Bekijk de actuele olieprijs