De beurshandel in Europa is dinsdag opnieuw in opperbeste stemming verlopen. 

De kerstrally van de afgelopen week kreeg gedurende de dag een extra impuls door goede berichten over de Amerikaanse economie, waardoor de belangrijkste graadmeters voor de vierde handelsdag op rij met winst sloten.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,2 procent in de plus op 426,77 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 636,20 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt kregen er 0,3 en 0,6 procent bij. In Parijs ging de CAC40-index 1,4 procent vooruit.

Nutreco

Nutreco was de enige negatieve uitschieter aan het Damrak. De diervoerproducent werd 5 procent minder waard, nadat het Amerikaanse Cargill had laten weten af te zien van een bod op het bedrijf.

Daarmee lijkt de weg open te liggen voor het bod van SHV, het conglomeraat dat 44,50 euro per aandeel Nutreco biedt. De afgelopen weken lag de koers van Nutreco boven dat bod, omdat er werd gespeculeerd op een betere prijs.

Uitzend

Uitzendbedrijven profiteerden van nieuwe cijfers van brancheorganisatie ABU, waaruit bleek dat de groei in de uitzendmarkt de afgelopen tijd stevig is doorgezet. Randstad hoorde bij de uitblinkers in de AEX, met een winst van 2 procent. USG People werd 3,8 procent meer waard en voerde daarmee de MidKap aan.

Bodemonderzoeker Fugro prijkte bovenaan de hoofdindex, met een plus van 4,2 procent. DSM kreeg er 2 procent bij, na de aankondiging dat het chemiebedrijf zijn onderdeel Euroresins verkoopt aan Cathay Investments.

Olie

Aan de oliesector gerelateerde bedrijven waren in trek. Dienstverlener SBM Offshore kreeg er in Amsterdam 2,7 procent bij, terwijl olieconcern Shell 0,9 procent meer waard werd. In Parijs won branchegenoot Total ruim 2 procent, in Londen steeg het aandeel BP 0,5 procent.

De olieprijs ging omhoog. Een vat Brentolie werd ruim 1 procent duurder en kostte 60,77 dollar. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,8 procent naar 56,25 dollar per vat.

De euro zakte verder en noteerde op 1,2180 dollar, tegen 1,2259 dollar bij het slot van de handel in Europa maandag.

De beurzen in Amsterdam, Londen en Parijs zijn woensdag een halve dag in bedrijf, waarna de deuren de rest van de week gesloten blijven vanwege Kerstmis. In Frankfurt wordt woensdag al niet meer gehandeld.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen