De Amerikaanse diervoederproducent Cargill stapt uit de overnamestrijd rond het Nederlandse Nutreco, waarmee de weg vrij is voor SHV om het bedrijf over te nemen.

Dat blijkt uit een verklaring die Cargill naar buiten heeft gebracht.

Cargill gaf aan alle relevante feiten te hebben overwogen en tot het besluit gekomen te zijn om niet langer een overname van Nutreco na te streven.

SHV heeft een bod gedaan van 44,50 euro per aandeel voor het diervoederbedrijf en bezit inmiddels ruim 15 procent van de onderneming. De Europese en Turkse autoriteiten hebben al goedkeuring verleend aan de overname.

Oorspronkelijk had het handelsconglomeraat 40 euro per aandeel geboden, maar dat bod werd verhoogd na de interesse van Cargill en investeerder Permira. Die zouden met een voorlopig bod op de proppen willen komen van 43,20 euro per aandeel, maar dat voorstel werd verworpen door Nutreco.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zei onlangs nog dat Nutreco moest gaan praten met Cargill. Dat werkte inmiddels aan een zelfstandig bod op Nutreco, zonder Permira, maar ziet nu dus af van die plannen.

Een woordvoerder van Nutreco liet weten kennisgenomen te hebben van het besluit van Cargill, maar wilde verder geen commentaar geven op de zaak.

Onwaarschijnlijk

Het is onwaarschijnlijk dat zich een andere strategische koper meldt voor Nutreco, nu branchegenoot Cargill is afgehaakt. Interesse van private equity kan evenwel nog altijd niet worden uitgesloten, stellen analisten van Rabobank dinsdag in een commentaar.

Volgens de marktvorsers had Cargill aanzienlijke kostenvoordelen kunnen halen uit een overname van Nutreco. Dat het bedrijf zijn plannen voor een bod niet doorzet, kan volgens hun betekenen dat SHV een eerlijke prijs betaalt, of dat de Amerikanen een overnamepoging als te gecompliceerd hebben beoordeeld.

Ook analist Wim Hoste van KBC meent dat de kans is afgenomen dat zich nog een partij meldt met een bod dat hoog genoeg is om in te breken in het lopende biedproces van SHV.

Afgesproken is dat Nutreco een tegenbod pas in overweging mag nemen als dat minstens 8 procent hoger is dan de 44,50 euro per aandeel die het Nederlandse handelsconglomeraat op tafel heeft gelegd.