Het conflict tussen Delta Lloyd en De Nederlandsche Bank (DNB) over het tijdstip waarop de verzekeraar in 2012 besloot de afdekking van renterisico's af te bouwen, is ''ongelukkig''.

Dat schrijft analist Cor Kluis van Rabobank maandag in een commentaar.

Delta Lloyd kondigde aan naar de rechter te stappen, om de opgelegde boete en de aanwijzing om financieel directeur Emiel Roozen te ontslaan aan te vechten. De uitkomst van die rechtszaak is volgens Kluis moeilijk in te schatten. ''Wij kennen de feiten niet'', aldus de marktvorser.

Kluis merkt wel op dat de kans is toegenomen dat Delta Lloyd op zoek moet naar een nieuwe financieel directeur, nu DNB het vertrouwen in Roozen heeft opgezegd. Ongeacht de uitkomst van de juridische procedures, die lang kunnen gaan duren, is de kwestie niet in het belang van Delta Lloyd en zijn aandeelhouders, meent hij.

Begrijpelijk

Ook analist Albert Ploegh van ING stelde dat het geschil met DNB duidelijk niet in het belang is van alle betrokkenen. Hij vindt het begrijpelijk dat Delta Lloyd naar de rechter stapt, vanwege de harde uitspraken van DNB. De uitkomst is moeilijk te voorspellen, aldus Ploegh.

Rabobank en ING hebben een koopadvies voor Delta Lloyd. Het aandeel stond maandagochtend om 10.10 uur 5,4 procent in de min op 17,80 euro en was daarmee de enige verliezer in een 1,2 procent hogere AEX.

Roozen

De financieel directeur (cfo) van Delta Lloyd, Emiel Roozen, moet op zijn minst tijdelijk een stap terugdoen. Dat zei de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) maandag tegen RTL Z.

Eerder op de dag bleek dat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) Roozen niet langer geschikt acht voor zijn functie.

De toezichthouder wil dat Roozen uiterlijk 1 januari 2016 wordt vervangen, omdat de verzekeraar onjuist zou hebben gehandeld in de periode rondom de invoering van nieuwe rekenregels in 2012. Delta Lloyd is het hiermee niet eens en heeft een rechtszaak tegen DNB aangespannen.

Stapje terug

''Als DNB zegt dat je niet geschikt bent dan kun je niet functioneren als cfo, dan moet je tijdelijk een stapje terug doen'', stelde Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB.

''Delta Lloyd is nu gebaat bij een financieel directeur die wel gerespecteerd word door DNB.''

Botsing

Hoogleraar Banking & Finance Harald Benink sprak tegen Het Financieele Dagblad zijn verbazing uit over de gang van zaken. ''Het is heel ongebruikelijk. Niet dat er een bestuurder terug moet treden, maar dat er een harde botsing dreigt met DNB als Delta Lloyd naar de rechter stapt."

"Normaal wordt het subtieler opgelost. Als de toezichthouder zegt dat een bestuurder niet slaagt voor de geschiktheidstoets, dan is dat een zwaar oordeel. Je zou verwachten dat de financiële instelling daarmee akkoord gaat. Dat doen ze niet.''

DNB eist vertrek financieel directeur Delta Lloyd