Idemitsu Kosan, de op een na grootste olieraffineerder van Japan, onderhandelt over een mogelijke overname van branchegenoot Showa Shell. 

Dat schrijft The Wall Street Journal zaterdag. Het kleinere Showa Shell exploiteert drie raffinaderijen en is voor circa 33 procent in handen van Royal Dutch Shell.

Idemitsu zegt ook met andere partijen in onderhandeling te zijn. Daarnaast is een buy-out niet de enige optie, aldus het concern.

De vraag naar olie in Japan staat de laatste tijd onder druk. Dit komt door het dalende bevolkingsaantal en een toename van het gebruik van energiezuinige voertuigen. De Japanse overheid heeft oliebedrijven daarom opgeroepen hun activiteiten meer samen te voegen.

Reactie Shell

Een woordvoerster van Shell in Nederland wilde zaterdag geen commentaar geven op de ''geruchten''. Shell-topman Ben van Beurden heeft eerder wel laten weten komende periode alle bedrijfsonderdelen van Shell tegen het licht te houden. Maar over Showa Shell in het bijzonder zijn geen mededelingen gedaan.

Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei zou Idemitsu bereid zijn om omgerekend 3,4 miljard euro neer te tellen voor Showa Shell. Dat komt neer op 30 procent meer dan de marktwaarde, stelt het medium zonder daarbij bronnen te vermelden.