De waarde van de roebel ging dinsdagochtend weer omlaag, nadat de munt eerder wat herstel had getoond na de drastische renteverhoging die de Russische centrale bank 's nachts doorvoerde.

De rente ging daarbij van 10,5 naar 17 procent, in een poging de vrije val van de munt te stuiten. Door de hoge rente is het de bedoeling dat Russen minder geld uitgeven en meer sparen. 

Rond 13.00 uur stond de koers op 70 roebel per dollar, opnieuw een historisch dieptepunt. Aan het begin van 2014 moest er 33 roebel voor een dollar worden neergelegd.

Grootste verliezer

Maandag zakte de wisselkoers al naar ruim 64 roebel per dollar. Dat was een daling van 10 procent, waarmee de sterkste achteruitgang sinds de roebelcrisis van 1998 werd genoteerd.

De roebel is dit jaar in waarde gehalveerd en is daarmee de grootste verliezer van alle toonaangevende valuta in de wereld.

Grote onzekerheid

De Russische munt staat zwaar onder druk door de grote onzekerheid over de Russische economie, die wordt geremd door de westerse sancties tegen het land en de sterke daling van de olieprijs. Een vat Brentolie kwam dinsdag voor het eerst sinds juli 2009 onder de 60 dollar uit. 

De inkomsten uit olie- en gaswinning waren vorig jaar goed voor meer dan de helft van de Russische begroting en beslaat bijna 70 procent van de totale export.

Video: Herstel roebel van korte duur

Rente

Door alle onrust loopt ook de rente op Russische staatsleningen hard op. Dinsdag steeg het rendement op tienjaarsleningen in roebels naar ruim 15 procent, waarmee het hoogste peil in jaren werd bereikt. Ter vergelijking: Nederland betaalt 0,76 procent voor tienjaarsleningen.

De aandelenbeurs in Moskou noteerde dinsdag circa 2 procent in de min. De Micex-index staat nu bijna 14 procent lager dan aan het begin van de maand.

De Russische centrale bank schat dat het bruto binnenlands product met minstens 4,5 procent krimpt als de olieprijs onder de 60 dollar per vat blijft.

Dit moet u weten over de dalende olieprijs | Bekijk de actuele olieprijs