Het Spaanse olieconcern Repsol neemt voor 8,3 miljard dollar (6,6 miljard euro) de Canadese branchegenoot Talisman Energy over.

Dat maakten Repsol en Talisman dinsdag bekend.

Het overnamebod bedraagt 8 dollar per aandeel in contanten. De besturen van beide bedrijven hebben unaniem ingestemd met de acquisitie.

De transactie wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van volgend jaar afgerond. Inclusief schuld is met de overname een bedrag van 13 miljard dollar gemoeid.

In juli werd bekend dat Repsol de Canadezen had benaderd met een overnamevoorstel, maar die onderhandelingen werden in augustus afgebroken. Ingewijden meldden eerder deze maand dat de gesprekken weer waren hervat.

Door de combinatie van Repsol en Talisman ontstaat een olie- en gasconcern met activiteiten in meer dan vijftig landen en 27.000 werknemers.

Productie

Volgens Repsol zal de productie door de overname met 76 procent stijgen en nemen de reserves met 55 procent toe. De aandeelhouders van beide bedrijven moeten nog instemmen met de transactie.

Repsol heeft met de overname van Talisman een bestemming gevonden voor de circa 10 miljard dollar die het op de plank had liggen voor overnames, na de compensatie die het bedrijf eerder dit jaar ontving van de Argentijnse overheid voor de gedeeltelijke nationalisatie van oliemaatschappij YPF in 2012. Repsol wilde daarbij vooral uitbreiden in Noord-Amerika.