Een groep investeerders stapt naar de rechter, omdat de Europese Commissie de redding van de Portugese Banco Espirito Santo heeft goedgekeurd.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times (FT) zondag.

Het gaat om investeerders die honderden miljoenen euro's hebben verloren vanwege de financiële problemen bij de Portugese bank.

De rechtszaak is vrijdag ingediend bij het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg. Onder meer hedgefonds Third Point, de Braziliaanse investeringsbank BTG Pactual en investeerder Beach Point Capital zijn bij de zaak betrokken.

Bad bank

De Portugese overheid houdt Banco Espirito Santo met 4,9 miljard euro uit een Europees fonds overeind en heeft de bank opgesplitst. De gezonde onderdelen zijn ondergebracht in een nieuwe bank onder de naam Novo Banco. De ongezonde delen zijn samengevoegd in een zogenoemde 'bad bank'.

Het geld uit het fonds gaat naar het goede deel. Aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties blijven daardoor met alleen slechte bezittingen zitten. De kans is groot dat ze daar verlies op zullen maken.

De investeerders vinden het onterecht dat de Portugese overheid toestemming heeft gekregen voor dit plan. De investeringsfondsen proberen via de rechtszaak dan ook een deel terug te krijgen van de 375 miljoen euro die ze vorig jaar in een achtergestelde lening hebben gestoken.

Ongekende haast

Volgens de fondsen heeft de Europese Commissie de beslissing met "ongekende haast" genomen. Daarbij zouden "talrijke duidelijke juridische fouten" zijn gemaakt, citeert FT.

De investeerders vinden dat de commissie er niet zomaar vanuit mag gaan dat er geen kapitaal gevonden kan worden voor het herstructureren van de bank. Naar eigen zeggen waren ze bereid meer geld in de bank te steken om hun bezittingen te beschermen.

"Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de financiële crisis, dat een herstructureringsmaatregel voor een financiële instelling binnen de EU bij de commissie is aangemeld en goedgekeurd in één enkele dag", benadrukken de fondsen.

Deze rechtszaak zou invloed kunnen hebben het plan van Portugal om Novo Banco mogelijk volgend jaar te verkopen, aldus FT. Naar verwachting zal de groep een versnelde procedure aanvragen om deze verkoop te blokkeren.

Problemen

De problemen bij de bank ontstonden deels door de kredietcrisis die vooral de Zuid-Europese landen heeft getroffen. Maar ook door wanbeleid van de directie die voor een groot deel bestaat uit familieleden van de Portugese familie Espirito Santo.

Ook moest de bank schulden opvangen van het moederbedrijf Espirito Santo International. Over het eerste halfjaar van 2014 leed Banco Espirito Santo een verlies van 3,6 miljard euro.

Dit moet u weten over de noodlijdende Portugese bank | Dossier schuldencrisis