Een forse prijsdaling van Amerikaanse olie vaagde donderdag een deel van de winsten op Wall Street weg. De graadmeters hielden alsnog een aardige plus over dankzij sterker dan verwachte winkelverkopen in november.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 17.596,34 punten. De S&P 500 ging 0,5 procent vooruit tot 2035,33 punten en de Nasdaq won 0,5 procent tot 4708,16 punten.

Halverwege de middaghandel (lokale tijd) daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie voor het eerst sinds juli 2009 onder de 60 dollar. Bij het slot was de prijs met 2,3 procent gedaald tot 59,56 dollar.

De prijsdaling had alles te maken met de verlaagde prognose voor de vraag naar olie in 2015, die de OPEC woensdag afgaf. Het oliekartel rekent op een vraag van 28,9 miljoen vaten per dag, ruim 1 miljoen vaten minder dan het onlangs nog gehandhaafde productieniveau van de twaalf lidstaten.

Woensdag was een forse daling van de olieprijs al een van de voornaamste oorzaken van de forse verliezen voor de Amerikaanse indices. Donderdag stegen de koersen van olieproducenten en dienstverleners aan de energiesector. ExxonMobil, 's werelds grootste beursgenoteerde olieconcern, steeg 0,6 procent en de dienstverleners Baker Hughes en Halliburton gingen respectievelijk 0,8 en 0,3 procent vooruit.

Winkelverkopen

De winkelverkopen stegen in november met 0,7 procent ten opzichte van oktober, waar economen in doorsnee rekenden op een toename van 0,4 procent. Wal-Mart, 's werelds grootste detailhandelaar, streek een koerswinst op van 1 procent. Urban Outfitters, dat onder meer kleding, verzorgingsproducten en camera's verkoopt, won 7,6 procent.

Veilingsite eBay steeg 2,8 procent na geruchten dat het bedrijf met een ontslagronde komt in de aanloop naar de afsplitsing van betaaldienst PayPal, volgend jaar.

Staples

Leverancier van kantoorartikelen Staples ging 8,7 procent vooruit. De activistische belegger Starboard Value, die vorig jaar succesvol aandrong op de fusie tussen Office Depot (plus 12,1 procent) en OfficeMax, maakte bekend een belang van 5,1 procent te hebben genomen in Staples. Volgens ingewijden gaat Starboard zich hard maken voor een fusie tussen Staples en Office Depot.

De euro werd voor 1,2393 dollar verhandeld, tegen 1,2401 dollar bij het slot van de Europese beurzen.