Malaysia Airlines krijgt een nieuwe topman. Christoph Mueller komt over van het Ierse Aer Lingus om het noodlijdende bedrijf te verbeteren. 

Dit maakt het Maleisische staatsfonds Khazanah Nasional vrijdag bekend. Het bedrijf is grootaandeelhouder in Malaysia Airlines.

De Duitse Mueller wordt de topman van een geherstructureerd Malaysia Airlines dat in juli van start gaat. De Maleisische overheid gaat het luchtvaartconcern van de beurs halen voor 1,38 miljard Maleisische ringgit (321 miljoen euro). 

De Duitser brengt veel ervaring mee. De afgelopen vijf jaar breidde hij het trans-Atlantische aanbod van Aer Lingus uit, terwijl hij overnamepogingen van Ryanair weerstond.

Eerder reorganiseerde hij het Belgische Sabena, voordat die luchtvaartmaatschappij failliet ging. Verder was hij luchtvaartdirecteur bij reisorganisatie TUI Travel en financieel directeur bij koeriersbedrijf DHL.

Verlies

Malaysia Airlines, dat al verlieslatend was, kwam in nog meer problemen na de verdwijning van vlucht MH370 en de ramp met MH17.

Eind november maakte Malaysia Airlines bekend 136 miljoen euro verlies te hebben gemaakt in het derde kwartaal. Een jaar eerder boekte het concern een verlies van 87 miljoen euro.  

Het ging om de laatste keer dat het bedrijf als beursgenoteerd concern de cijfers bekendmaakte. Bij de herstructurering gaan enkele duizenden banen verloren.