Het Italiaanse modehuis Prada kampt met moeilijke marktomstandigheden. En het bedrijf heeft nog geen idee wanneer die zullen verbeteren.

Dat laat Prada vrijdag weten.

De onderneming zag de omzet in het eind oktober afgesloten derde kwartaal met bijna 6 procent dalen naar 801 miljoen euro.

Alleen in Japan en het Midden-Oosten trokken de verkopen aan. In alle andere regio's namen de opbrengsten af. De nettowinst van het bedrijf zakte met 44 procent naar 74,5 miljoen euro.

Prada heeft in veel markten last van de zwakke economie. Daarnaast is er volgens het bedrijf sprake van een verandering in de markt voor luxe artikelen. Het bedrijf kan de aard daarvan nog niet goed inschatten.

Op lange termijn verwacht Prada te kunnen groeien. Op korte termijn zijn besparingen nodig om de winstgevendheid op peil te houden.

Corruptie

Veel producenten van luxe producten zoals kleding, accessoires, whisky en cognac merken de gevolgen van de strijd tegen corruptie die in China wordt gevoerd.

De overheid heeft daar de mogelijkheden om ambtenaren met dure cadeaus te paaien aanzienlijk ingeperkt. Daardoor dalen de verkopen.

Omzet

In de eerste negen maanden van dit jaar zakte de omzet van Prada met 1 procent naar 2,5 miljard euro. Die daling heeft vooral te maken met de teruglopende verkoop van lederwaren. De opbrengsten daarvan daalden met bijna 6 procent. 

De omzet uit schoenen en kleding nam wel toe. Prada haalt bijna twee derde van zijn omzet uit de verkoop van tassen en andere producten van leer.