Alexander Rinnooy Kan en Gerdi Verbeet zijn benoemd tot commissarissen bij technologiebedrijf Siemens Nederland.

Dat maakt de raad van commissarissen van Siemens Nederland vrijdag bekend.

De twee volgen Hans de Boer van VNO-NCW en voormalig KPMG-topman Ben van der Veer op.

Alexander Rinnooy Kan was tussen 2006 en 2012 voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarvoor was hij tien jaar lang lid van de raad van bestuur van de ING Groep. Ook is hij voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW geweest.

Gerdi Verbeet zat tussen 2001 en 2006 voor de PvdA in de Tweede Kamer. In 2006 werd ze voorzitter van de Tweede Kamer. Die functie vervulde ze tot september 2012.

Op dit moment is Verbeet onder meer voorzitter van het Rathenau Instituut en toezichthouder bij Patiëntenfederatie NPCF.

Nettowinst

Siemens Nederland was het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind september, goed voor een nettowinst van 81 miljoen euro. Het boekjaar werd afgesloten met een recordorderontvangst van 2,9 miljard euro.

Dat kwam vooral door twee grote opdrachten voor de bouw van windparken. Verder haalde het concern ook een aantal belangrijke opdrachten binnen uit de gezondheidssector. Siemens heeft in Nederland 2.300 werknemers.

Het bedrijf is onderdeel van Siemens AG. Deze multinational is actief in ruim tweehonderd landen. Het Duitse concern behaalde in het boekjaar 2013 een nettowinst van 4,2 miljard euro. Eind september 2013 had het bedrijf zo'n 362.000 mensen in dienst.