Heineken mag zijn Nigeriaanse dochterondernemingen Nigerian Breweries en Consolidated Breweries samenvoegen in één bedrijf. 

Aandeelhouders van die bedrijven hebben met de fusie ingestemd, zo liet de brouwer vrijdag weten.

Heineken bezit 54,1 procent van de aandelen Nigerian Breweries en 53,8 procent van Consolidated Breweries. Het verdere goedkeuringsproces voor de fusie zal naar verwachting nog enkele weken duren.

Na afronding van de samenvoeging blijft Nigerian Breweries als de resterende entiteit genoteerd aan de aandelenbeurs in Nigeria.

Volgens KBC gaat het om een belangrijke horde voor Heineken. KBC verwacht dat Heineken de omvang van de voordelen kan aangeven bij de presentatie van de jaarresultaten.

De Belgische bank handhaafde zijn koopadvies voor het aandeel van de bierbrouwer en verhoogde zijn koersdoel met 6 euro naar 68 euro.

Efficiënt

Volgens Rabobank (buy) gaat de fusie niet om besparingen, maar om de mogelijkheid om efficiënt te kunnen concurreren op de Nigeriaanse markt. Daarbij ontstaat er een beter gebalanceerd aanbod en wordt het makkelijker om besluiten te nemen.

Heineken wint volgens Rabo aandeel in de solide groeiende Nigeriaanse biermarkt, waarvan het nu 70 procent bedient. De groei van de Nigeriaanse markt kan volgens de bank volgend jaar wel enigszins onder druk komen te staan door de dalende olieprijs.

Heineken noteerde vrijdag om 9.50 uur 0,7 procent in de plus op 63,13 euro. De AEX-index stond op dat moment 1,1 procent boven de slotstand van donderdag.