De Europese beurzen zijn vrijdag met behoorlijke winsten de handelsweek uitgegaan. 

De graadmeters herstelden mede dankzij sterke cijfers over de fabrieksorders in Duitsland van de verliezen van een dag eerder. Ook goede berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt droegen bij aan het positieve sentiment.
 
De AEX sloot 1,7 procent hoger op 431,06 punten. Daarmee scherpte de hoofdgraadmeter op het Damrak de hoogste slotstand van het jaar andermaal aan.

De vorige piek (428,61) dateerde van woensdag. De Midkap sloot 1,2 procent hoger op 641,09 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs sloten 2,4 en 2,2 procent hoger. De FTSE in Londen won 0,9 procent.

Olie

De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro en SBM Offshore hadden het andermaal zwaar. De bedrijven waren de enige verliezers in de AEX-index, met minnen van respectievelijk 3,4 en 1,5 procent.

Koploper was TNT Express. De koeriersdienst ging op pakjesavond met een winst van 3,9 procent de handel uit. Branchegenoot PostNL sloot in de Midkap 2,5 procent hoger.
 
Ook Bouwbedrijf BAM (plus 3 procent) deed het goed bij de middelgrote bedrijven. Beleggers waren opgelucht dat de bouwer een akkoord heeft bereikt over de bijkomende kosten voor de bouw van het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO in Brussel.

Altice

Op de lokale markt won Altice 3 procent. Het Franse kabelbedrijf wordt per 22 december opgenomen in de AEX-index. Macintosh zakte 3,9 procent na het faillissement van Halfords. Het detailhandelsconcern verkocht het onderdeel medio 2013 en gaf het bedrijf een lening van 9,5 miljoen euro mee.
 
De euro was 1,2303 dollar waard, tegen 1,2435 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,6 procent tot 65,75 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 68,89 dollar per vat.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen