De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in het laatste handelsuur licht lager. Beleggers probeerden in te schatten of en wanneer de ECB besluit tot een verdere verruiming van zijn monetaire beleid.

Ook maakten zij zich op voor de bekendmaking van de banengroei in november door de Amerikaanse overheid op vrijdag.

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,3 procent in de min op 17.850 en daalde de S&P 0,4 procent tot 2066 punten. De Nasdaq, die halverwege de handelssessie als enige op winst stond, moest 0,3 procent terug tot 4760 punten.

De ECB stelde tot ''begin volgend jaar'' te wachten om te zien of verdere steunmaatregelen nodig zijn. In de afgelopen maanden trok de centrale bank al nagenoeg alle registers open om de inflatie en de kredietverstrekking in de eurozone aan te jagen. Het enige instrument dat nog niet is ingezet is het opkopen van staatsobligaties.

Mocht de ECB daartoe beslissen, dan treedt de bank in de voetsporen van onder meer de Amerikaanse Federal Reserve die net een punt heeft gezet achter een jarenlange 'quantitative easing' (QE, onconventioneel monetair beleid).

Eurozone

Naast het doorschuiven van een beslissing over meer steun, kwam de ECB met een flinke verlaging van de groeiraming voor de eurozone in 2015. ECB-president Mario Draghi gaf bovendien ''substantieel'' verlaagde ramingen voor de inflatie, die nu al lange tijd ver onder de doelstelling van bijna 2 procent staat.

Net als in Europa behoorden Amerikaanse olieconcerns tot de sterkste dalers. ExxonMobil en Chevron leverden door een flinke daling van de olieprijs tot 1,7 procent in. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 66,70 dollar per vat, Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 69,51 dollar per vat.

Koffieketen Starbucks (plus 0,9 procent) liet tijdens een beleggersbijeenkomst onder meer weten in de komende vijf jaar een omzetgroei van minimaal 10 procent per jaar te verwachten en een toename van de winst per aandeel met 15 à 20 procent.