Beleggers op de Europese aandelenbeurzen werden allerminst gelukkig van het nieuws dat de Europese Centrale Bank over de markten uitstrooide.

De kneep zat hem vooral in de aankondiging dat een oordeel over de noodzakelijkheid van extra steun pas begin volgend jaar wordt genomen. Beleggers hadden donderdag al een indicatie verwacht.

De AEX, die woensdag nog eindigde op de hoogste stand van dit jaar, sloot 1,2 procent lager op 423,68 punten. De MidKap-index moest 0,3 procent terug tot 633,21 punten.

De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 1,2 en 1,6 procent, terwijl de schade in Londen beperkt bleef tot 0,6 procent.

Groeiramingen

De ECB verlaagde ook nog eens de groeiramingen voor de eurozone in 2015 en 2016. Volgend jaar valt de groei met 1 procent een stuk lager uit dan de 1,6 procent die eerder werd voorzien.

De prognose voor 2016 werd mondjesmaat bijgesteld, van 1,4 naar 1,3 procent. Bij het oordeel over de noodzaak van aanvullende maatregelen let de ECB scherp op de gevolgen van de forse daling van de olieprijzen.

In de AEX wist ASML (plus 0,3 procent) het hoofd boven water te houden. De chipmachinefabrikant zit al sinds september stevig in de lift. De enige andere stijgers in de hoofdindex waren Heineken en Wolters Kluwer. De bierbrouwer steeg 0,2 procent, de uitgever ging een fractie vooruit.

Oliesector

De zwaarste klappen vielen in de oliesector met een min van 2,3 procent voor zwaargewicht Shell en verliezen van respectievelijk 3,2 en 2 procent voor de dienstverleners aan de sector Fugro en SBM Offshore. Dat had alles te maken met de zwakke economische vooruitzichten en de fors gedaalde olieprijs.

Donderdag werd een vat Amerikaanse olie 1,3 procent goedkoper op 66,56 dollar per vat en daalde de prijs van Brentolie met 0,7 procent tot 69,46 dollar per vat.

De boodschap van Unilever dat de activiteiten op het gebied van smeerbare producten worden ondergebracht in een aparte divisie, werd aanvankelijk goed ontvangen. Het levens- en verzorgingsmiddelenconcern raakte echter aan het eind van de handelsdag zijn koerswinst kwijt en stond 0,5 procent lager.

De euro steeg na het nieuws van de ECB tot 1,2435 dollar, van 1,2310 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Bekijk de actuele koersen op Belegger.nl