Nederlandse bedrijven die zaken hebben gedaan met het Braziliaanse olieconcern Petrobras wacht mogelijk een bezoek van de Amerikaanse justitie. 

Dat meldde De Telegraaf donderdag op basis van een waarschuwing van het internationale advocatenkantoor Norton Rose Fulbright (NRF).

Bedrijven als Shell, Fugro, Boskalis, Dockwise en Van Oord hebben banden met de Braziliaanse offshoresector. Nu het onderzoek naar mogelijke malversaties bij Petrobras in de VS een belangrijk onderwerp is geworden, lopen dergelijke Nederlandse bedrijven het risico ''door de Amerikaanse justitie in de nek te worden gesprongen'', zei NRF-advocaat Ep Hannema tegen De Telegraaf.

Amerikaanse autoriteiten begonnen eind november in navolging van Brazilië een onderzoek naar corruptie bij Petrobras, waar steekpenningen zouden zijn aangenomen in ruil voor opdrachten. Een voormalige topman van Petrobras bekende onlangs ruim 100 miljoen dollar van bedrijven te hebben ontvangen, onder meer van het Nederlandse SBM Offshore.

Hannema raadt Nederlandse bedrijven aan om zelf initiatief te nemen. ''Heb je zaken gedaan met Petrobras, onderzoek dan zelf eerst of je in het verleden niks fout hebt gedaan.''