Baggerbedrijf en maritiem dienstverlener Boskalis zal waarschijnlijk niet hard worden geraakt als het onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) naar mogelijke overtredingen van de mededingingswet door sleepbedrijven in de Rotterdamse haven dit ook echt aan het licht brengt. 

Dat denken verschillende analisten woensdag.

Boskalis bevestigde dinsdag dat de havensleepactiviteiten van Smit, een dochterbedrijf van de onderneming, ook bezoek hebben gehad van de toezichthouder. ''Een en ander blijft natuurlijk afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek'', zo benadrukt analist Jos van Beek van Theodoor Gilissen. ''Het is lastig om een uitspraak te doen over een boete, dat zou een wilde gok zijn. Wel worden de boetes voor dit type zaken steeds hoger'', zo wist hij.

Van Beek constateert wel dat als er een boete komt Boskalis daar niet hard door zal worden geraakt. ''Ze hebben een hele sterke financiële positie''.

Ontwikkelingen

Ook Andre Mulder van Kepler Cheuvreux deelt die mening. ''Smit is op zich niet een heel groot onderdeel, als je kijkt naar het totale bedrijf. In Rotterdam is sprake van enkele tientallen miljoenen omzet. Dan zou een boete een vrij klein bedrag betekenen. De ontwikkelingen in de oliesector zijn op dit moment veel belangrijker dan dit soort bewegingen in de kantlijn''.

Theodoor Gilissen hanteert het advies niet-aanbevolen op Boskalis, Kepler een buy. Het aandeel sloot dinsdag op 44,60 euro.