De Amerikaanse dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Schlumberger neemt maatregelen in verband met de sterke daling van de olieprijzen. 

Er wordt fors gesneden in de vloot en het personeelsbestand, meldde de concurrent van onder meer de Nederlandse bedrijven Fugro en SBM Offshore dinsdag.

Om de versnelde uitfasering van een aantal verouderde schepen voor zeebodemonderzoek te financieren, treft Schlumberger dit kwartaal een voorziening van 800 miljoen dollar (646 miljoen dollar). Om de kosten van een lopende ontslagronde te dekken, zet het bedrijf nog eens 200 miljoen dollar opzij.

Zelfs al voor de olieprijs stevig onderuit ging hadden veel grote energiemaatschappijen hun budgetten voor het zoeken naar nieuwe voorraden olie en gas op een lager pitje gezet. De recente prijsdalingen hebben de vooruitzichten er niet beter op gemaakt en daarom moeten de kosten omlaag, aldus Schlumberger.

Het Amerikaanse bedrijf verwacht ook volgend jaar nog een verdere afname van de exploratieactiviteit van oliemaatschappijen. Ook concurrent Fugro uit Leidschendam waarschuwde onlangs dat de slechte marktomstandigheden in de olie- en gasindustrie de resultaten voorlopig zullen drukken.