De Amerikaanse autofabrikant Chrysler heeft in november ruim 20 procent meer auto's verkocht dan een jaar eerder. Dat is de beste novembermaand voor het bedrijf sinds 2001.

Analisten voorzagen in doorsnee een plus van 15,9 procent.

Chrysler, dat de merken Jeep, Dodge, Ram Truck en Fiat voert, maakte dinsdag bekend in totaal 170.839 auto's aan de man te hebben gebracht. De verkopen van Ram Truck stegen met 31 procent, de sterkste toename van alle merken van het concern en de beste prestatie van Ram sinds 2003.

De verkopen van Chrysler, sinds dit jaar onderdeel van fusiebedrijf Fiat Chrysler, zijn nu 56 maanden op rij gestegen op jaarbasis.

GM

Ook andere autofabrikanten in de Verenigde Staten deden goede zaken. Marktleider General Motors zag de verkopen met 6,5 procent toenemen. Dat was mede te danken aan een groei van 23 procent bij het pickup- en bestelwagenmerk GMC, dat daarmee net als Chrysler de beste maand november sinds 2001 doormaakte.

Het Japanse Toyota, de derde speler op de Amerikaanse markt, bracht vorige maand eveneens meer auto's aan de man. De verkopen stegen met 3 procent tot 183.346 stuks.

Ford had als enige van de vier grote spelers in de VS te maken met een verkoopdaling. Het concern verkocht 187.000 voertuigen, 2 procent minder dan een jaar eerder.