De Duitse pilotenvakbond Cockpit beschuldigt luchtvaartmaatschappij Lufthansa ervan een voor dinsdagmiddag geplande stakingsvergadering van piloten te belemmeren.

Het bedrijf heeft het stakingscomité verboden deze bijeenkomst op het luchthaventerrein van Lufthansa in Frankfurt te houden, zegt Cockpit.

''We zullen toch gaan'', zei een vakbondswoordvoerder. De werkgever moet dergelijke bijeenkomsten volgens de pilotenvakbond gewoon tolereren.

Lufthansa rechtvaardigde de maatregel met de stelling het smeulende arbeidsconflict niet te willen aanwakkeren tussen de verschillende groepen werknemers.

''We hebben het personeelscomité van de piloten gevraagd de bijeenkomst te houden in een afgehuurde ruimte van een luchthavenhotel. Het is zeker niet onze bedoeling de vergadering te verhinderen'', aldus een woordvoerder.

Staking

Lufthansa verwacht door de 36 uur durende staking van piloten, die maandag begon, de helft van de vluchten te moeten annuleren. De staking trof maandag alleen de korte en middellange afstandsvluchten, maar dinsdag ook vluchten op de lange afstand.

De luchtvaartmaatschappij schrapte maandag en dinsdag zo'n 1350 van de 2800 geplande vluchten. Ook een handvol retourvluchten van Frankfurt en München naar Schiphol kwam te vervallen. 150.000 passagiers worden door de staking geraakt.

De piloten zijn in conflict met het bestuur van Lufthansa over bezuinigingsplannen, waarbij onder meer de pensioenleeftijd wordt verhoogd. De staking volgt op eerdere acties, waardoor het luchtvaartconcern al duizenden vluchten moest schrappen.