Aandelen vormen ook volgend jaar de meest aantrekkelijke beleggingscategorie. Dat stelt het ING Investment Office in zijn dinsdag gepubliceerde visie op het komende beursjaar.

Het totale rendement op aandelen kan volgens ING komend jaar circa 6 procent bedragen, gelijk verdeeld over koerswinsten en dividend. Dat rendement is ''iets minder dan we gewend zijn'', aldus ING. Behalve hoogrentende bedrijfsobligaties zien de deskundigen van de bank echter geen categorie die dat rendement in 2015 haalt.

Voordat grondstoffen weer aantrekkelijk worden moeten vraag en aanbod weer dichter bij elkaar komen, aldus ING. Vastgoed biedt een redelijk dividend, maar is volgens de bank nu ''niet bijzonder aantrekkelijk gewaardeerd''.

Staatsobligaties

Voor staatsobligaties voorziet ING een negatief rendement van 1 procent. De beleggingsexperts verwachten dat het gematigde economische herstel leidt tot hogere kapitaalmarktrentes, die zorgen voor dalende obligatiekoersen. De eerste renteverhoging door de Fed wordt door het Investment Office overigens ''niet voor het derde kwartaal van 2015'' verwacht.

''Aandelen zijn door opgelopen absolute waarderingen bepaald niet goedkoop, maar de winstgroeivooruitzichten zijn redelijk gunstig en de relatieve waardering blijft aantrekkelijk'', stelde het hoofd van het Investment Office, Bob Homan.

''Naar verwachting zullen Europese aandelen het qua aantrekkelijkheid winnen van de Amerikaanse, door het minder stimuleren beleid van de Amerikaanse centrale bank. De eurozone kampt nog wel met een matige economische groei en daarmee gepaard gaande onzekerheid.''