Koersherstel bij oliebedrijven, die de afgelopen weken door de dalende olieprijs stevige klappen kregen, zorgde dinsdag voor flinke winsten op de Europese beurzen.

Met name in Londen en Amsterdam gingen de koersen van Shell en BP hard omhoog. Handelaren schreven dat mede toe aan overnamegeruchten.

Op het Damrak in Amsterdam steeg de AEX-hoofdindex 1,2 procent tot een nieuw jaarrecord van 428,48 punten. De MidKap kreeg er 0,2 procent bij en sloot op 630,86 punten.

In Londen won de FTSE 1,3 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs 0,2 procent hoger eindigde. De Dax in Frankfurt viel uit de toon met een verlies van 0,3 procent.

Shell

Shell behoorde met een koerswinst van 4,1 procent tot de sterkste stijgers in zowel de AEX als de FTSE. Handelaren zeiden tegen persbureau Reuters dat geruchten de ronde doen dat de Nederlands-Britse oliegigant interesse zou hebben in een overname van branchegenoot BP, die 4,7 procent won.

Geen van beide olieconcerns wilde op de geruchten reageren. Verscheidene analisten bestempelden de fusieverhalen als onzinnig, zeker omdat oliemaatschappijen momenteel gezien de lastige marktomstandigheden uiterst voorzichtig zijn met investeringen.

Fugro

Ook dienstverleners in de olie- en gasindustrie wonnen weer terrein na een aantal magere weken. Bodemonderzoeker Fugro was koploper in de AEX met een koerswinst van 4,3 procent. De leverancier van drijvende productie- en opslagschepen SBM Offshore, eveneens een hoofdfonds in Amsterdam, won 4 procent.

De olieprijzen stonden dinsdag overigens weer flink onder druk, na een voorzichtig herstel een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie van 159 liter bracht op de termijnmarkt 67,77 dollar op, een daling van 1,8 procent. De prijs van Brentolie daalde 1,7 procent tot 71,26 dollar per vat.

Boskalis

Boskalis eindigde met een verlies van 1,5 procent onderaan de AEX. Sleepdochter Smit Internationale is onderwerp van een onderzoek van de mededingingswaakhond ACM naar mogelijke prijsafspraken over de dienstverlening in de Rotterdamse haven.

De euro was aan het einde van de handelsdag in Europa 1,2390 dollar waard. Bij het scheiden van de markt op maandag was dat nog 1,2485 dollar.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen