De Amerikaanse beurzen zijn de decembermaand maandag lager van start gegaan. Onder meer de almaar dalende olieprijs en de vertraging van de groei van de Chinese industrie drukten de stemming op Wall Street.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel een verlies van 0,3 procent en stond op 17.772 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,4 procent tot 2059 punten, terwijl de technologiegraadmeter Nasdaq 0,3 procent inleverde tot 4778 punten.

Schlumberger, 's werelds grootste dienstverlener aan de olie- en gasindustrie verloor in de openingsminuten van de handelsdag 1,8 procent. Ook vorige week verloor het concern al fors aan beurswaarde. De aandelen van branchegenoten Halliburton (min 2 procent) en Baker Hughes (min 1,3 procent) toonden hetzelfde beeld.

ISM

De bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie is in november opnieuw stevig gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die brancheorgansatie Institute of Supply Management (ISM) maandag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex van het ISM, die de bedrijvigheid weerspiegelt, zakte van 59,0 in oktober tot 58,7 deze maand. Economen rekenden in doorsnee op een afname tot 58. Ondanks de lichte daling staat de graadmeter nog overtuigend boven de stand van 50, die de grens tussen krimp en groei markeert.