Het in Amsterdam genoteerde Franse kabelconcern Altice voert exclusieve gesprekken met het Braziliaanse Oi om de Portugese onderdelen van telecombedrijf PT Portugal over te nemen.

Dat bleek maandag. Altice heeft 7,4 miljard euro over voor Portugal Telecom, inclusief een bedrag van 500 miljoen euro dat gerelateerd is aan toekomstige omzetontwikkeling. Altice wil de som voldoen uit nieuwe schulden en bestaand kapitaal.

Oi gaat gebukt onder een grote schuld. Naar verluidt wilde het minimaal 7 miljard euro hebben voor PT Portugal. Dat is exclusief de activiteiten van de Portugezen in Afrika en de RioForte-obligaties van de onderneming.

Oi en PT Portugal sloegen vorig jaar nog de handen ineen om te komen tot een telecombedrijf dat de concurrentie aan zou kunnen met Telefónica en America Móvil. Het gecombineerde bedrijf mikte op een bestand van 100 miljoen klanten.

Eerder dit jaar werd de samenwerking echter herzien nadat bekend werd dat PT Portugal in de problemen was gekomen door de malaise bij RioForte, onderdeel van het geplaagde Espirito Santo-conglomeraat.

Overname

ING schat de kans dat Altice er in zal slagen de Portugese activiteiten van telecombedrijf PT Portugal over te nemen van het Braziliaanse Oi op 90 procent. Dat stelden ze maandag in een rapport.

''Het feit dat er sprake is van exclusieve gesprekken verhoogt de kans op succces substantieel'', aldus ING.

Het aandeel Altice, waarop ING een buy-advies heeft met een plek op de Benelux Favourites List, noteerde maandag omstreeks 10.18 uur 5,1 procent hoger op 56,87 euro.