KLM gaat de komende vijf jaar 700 miljoen euro bezuinigen. Daar staat een investering van circa 550 miljoen euro tegenover, zei topman Pieter Elbers donderdag.

Onduidelijk is of de bezuiniging banen gaat kosten. Elbers zei dat er nog ''geen banenaantal'' is. ''Zorgvuldigheid is belangrijker dan snelheid. Als het gaat om banen doen we dat op een zorgvuldige manier.'' 

KLM stopt in ieder geval wel direct met het aannemen van Nederlands cabinepersoneel.

Ook de instroom van Aziatisch cabinepersoneel is direct gestopt. Het luchtvaartbedrijf heeft zowel Nederlands als Aziatisch personeel, verenigd in de Asian Cabin Crew, in dienst.

Marges opkrikken

Werknemers van KLM moeten volgens Elbers ''efficiënter'' gaan werken om de marges op te krikken. Het bedrijf gaat een 'productiviteitstarget' hanteren van 4 procent.

''We zullen met elkaar 4 procent harder moeten werken'', zo verduidelijkte hij. Hoe deze doelstelling intern vertaald wordt binnen het concern blijft onduidelijk. ''Dat gaan we met de bonden bespreken'', aldus de bestuurder. De cao-onderhandelingen beginnen binnenkort.

Golfregio

KLM heeft last van luchtvaarders uit de Golfregio en prijsvechters. Maar ook traditionele partijen als Lufthansa en British Airways zitten de onderneming dwars. ''Zij hebben enkele jaren geleden een grootschalig verandertraject ingezet waardoor ze nu sneller, beter en goedkoper zijn'', aldus Elbers. Niets doen is volgens de topman dan ook geen optie, waarbij hij sprak van een mix van initiatieven die moeten worden gelanceerd.

Het is onduidelijk welke stappen Air France, het andere deel van de luchtvaartcombinatie Air France-KLM, gaat nemen.