De Amsterdamse AEX-index is donderdag op de hoogste stand van het jaar gesloten.

De hoofdindex klom 0,4 procent tot 425,75 punten. Dat was een fractie boven het jaarrecord van 425,74 punten dat op 19 september werd gehaald. De olieprijs kelderde donderdag na het besluit van de OPEC om de olieproductie niet te verlagen.

In het kielzog van de AEX klom de MidKap 0,9 procent tot 629,13 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,6 procent, Londen bleef achter en speelde 0,1 procent kwijt. Overigens had beursuitbater Euronext tot na het middaguur te kampen met een storing, waardoor geen indexkoersen konden worden berekend.

De beslissing van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) om het productieniveau te handhaven zorgde in Amsterdam voor forse verliezen bij olieconcerns en dienstverleners aan de sector.

Shell

In de AEX eindigde Shell 4 procent lager en stonden de dienstverleners Fugro en SBM Offshore respectievelijk 4,95 procent en 2,2 procent in de min. Koploper in hoofdindex was OCI met een plus van 3,5 procent.

De olieprijzen kelderden als gevolg van het OPEC-besluit. Een vat Amerikaanse olie kostte 6,8 procent minder op 68,67 dollar. Brentolie werd 7 procent goedkoper op 72,34 dollar per vat.

DAX

De DAX in Frankfurt steeg voor de elfde dag op rij nadat was gebleken dat de werkloosheid in Duitsland in november op het laagste punt ooit is gebleven. Wel daalde de inflatie in de grootste economie van Europa naar het laagste niveau sinds 2010.

In Frankfurt zakte Infineon 2,4 procent. De Duitse chipfabrikant boekte een hogere jaarwinst, maar de vooruitzichten vielen tegen. De resultaten van het Franse drankenconcern Rémy Cointreau (plus 2,5 procent) vielen in Parijs wel in goede aarde.

De euro was 1,2476 dollar waard, tegen 1,2508 dollar bij het slot van de Europese beurshandel woensdag.

Bekijk de actuele AEX-koersen | Bekijk de actuele Midkap-koersen