De Franse zuivelproducent Danone staat voor de verkoop van zijn volledige belang van 20 procent in de Japanse branchegenoot Yakult Honsha. 

Dat meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen is er intern bij Danone een discussie gestart over de verkoop van het belang, maar is er nog geen definitieve beslissing genomen.

De huidige marktwaarde van Yakult Honsha, dat vooral bekend is van de kleine flesjes probiotische zuiveldrank, bedraagt 10 miljard dollar (8 miljard euro). Met de verkoop van de aandelen is zodoende een bedrag gemoeid van circa 2 miljard dollar.

Bij een eventuele verkoop van het belang zou een einde komen aan een samenwerking die tien jaar heeft geduurd. Eerder probeerden de Fransen hun belang in Yakult juist uit te breiden, maar de Japanners verzetten zich tegen die stap.

Acquisities

Het geld dat Danone eventueel met het afstoten van het aandeel Yakult ophaalt, wordt mogelijk gebruikt voor acquisities.

Als potentiële prooi wordt onder meer babyvoedingmaker Mead Johnson Nutrition genoemd. Dat Amerikaanse bedrijf wordt gewaardeerd op ruim 20 miljard dollar.
 
Vertegenwoordigers van zowel Yakult als Danone wilden niet op de berichten reageren.