Het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard (HP) heeft zijn gebroken boekjaar afgesloten met een nettowinst van 5 miljard dollar (4 miljard euro), 2 procent minder dan een jaar eerder. 

Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Het technologiebedrijf kondigde vorige maand een opsplitsing aan. De divisie die pc's en printers maakt wordt losgeknipt van het onderdeel dat zich bezighoudt met de levering van hardware en IT-diensten aan de zakelijke markt.

HP draaide afgelopen jaar een omzet van 111,5 miljard dollar. Dat is een daling van 1 procent ten opzichte van het voorgaande boekjaar. Bij gelijke wisselkoersen zouden de opbrengsten volgens de onderneming stabiel zijn gebleven.

De meeste divisies, onder meer de software- en printertakken van het bedrijf, zagen de omzet krimpen in het vierde kwartaal. De computertak deed het echter goed met een totale stijging van 4 procent. Vooral de laptops van HP deden het daarbij goed, dat een krimp aan de kant van de desktopcomputers compenseerde.

Volgens topbestuurder Meg Whitman ligt de herstructurering van HP ''op koers''. Zij stelde dat het bedrijf het afgelopen jaar belangrijke stappen heeft gezet, waaronder de aankondiging van de opsplitsing. Die zal naar verwachting eind volgend jaar worden voltooid.

Zelf blijft Whitman leiding geven aan HP Enterprise, de tak die hardware en diensten levert aan bedrijven. Het is de bedoeling dat die activiteiten verder kunnen groeien zonder te worden gehinderd door de teruglopende verkoop van computers als gevolg van het stijgende gebruik van mobiele apparaten zoals tablets.