De beurzen in New York maakten dinsdag pas op de plaats.

Amerikaanse beleggers wogen een sterker dan verwachte economische groei in het derde kwartaal af tegen een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen in november. Die twee macrocijfers hielden elkaar nagenoeg in evenwicht.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, eindigde vrijwel onveranderd op 17.814,94 punten. De bredere S&P 500 sloot 0,1 procent lager op 2.067,04 punten, terwijl de technologiegraadmeter Nasdaq 0,1 procent steeg tot 4.758,25 punten.

De economie in de Verenigde Staten bleek in het derde kwartaal met 3,9 procent te zijn gegroeid. Eerder was een groei van 3,5 procent gemeld, waarvan economen hadden voorspeld dat die juist naar beneden zou worden bijgesteld. Aan de andere kant bleek het consumentenvertrouwen deze maand tegen de verwachtingen in te zijn gedaald.

Tiffany's

Juweliersketen Tiffany's steeg 2,5 procent ondanks tegenvallende kwartaalcijfers. Soep- en levensmiddelenfabrikant Campbell Soup boekte wel meevallende resultaten, maar verlaagde in verband met aanhoudend nadelige wisselkoerseffecten de winstverwachting voor dit jaar. Het aandeel ging 0,1 procent vooruit.

De beurswaarde van Apple, toch al het duurste bedrijf ter wereld, passeerde een nieuwe mijlpaal. Het aandeel tikte tijdens de vroege handel op de Nasdaq een koers aan van 119,75 dollar, waarmee het technologieconcern voor het eerst meer dan 700 miljard dollar (562 miljard euro) waard was. Uiteindelijk daalde het aandeel evenwel 0,9 procent tot 117,61 dollar.

Bij de hoofdfondsen was United Technologies de sterkste stijger. De fabrikant van onder meer helikopters, vliegtuigmotoren en airconditioners werd 2,7 procent meer waard. Creditcardmaatschappij Visa volgde met een winst van 1,3 procent. Onderaan stond doe-het-zelfketen Home Depot met een verlies van 1,4 procent.

Chevron

De oliemaatschappijen Chevron en ExxonMobil leden onder de opnieuw dalende olieprijzen en verloren tot 1,2 procent. Een vat Amerikaanse olie ging voor 73,82 dollar van de hand, een daling van 2,6 procent. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en bracht per vat 78,15 dollar op. De euro was 1,2475 dollar waard. Aan het einde van de handelsdag in Europa was dat 1,2467 dollar.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen