De Europese aandelenmarkten zijn dinsdag overwegend met lichte winsten de handel uitgegaan.

Beleggers lieten zich vooral leiden door nieuws over de Amerikaanse economie, die in het derde kwartaal sterker bleek te zijn gegroeid dan eerder was geraamd. Daartegenover stond een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,1 procent hoger op 423,18 punten, en steeg de MidKap 0,2 procent tot 623,82 punten.

De belangrijkste graadmeters in Frankfurt en Parijs sloten respectievelijk 0,8 en 0,3 procent in de plus, in Londen eindigde de FTSE-hoofdindex met een verlies van 0,3 procent.

Het Amerikaanse ministerie van handel meldde dinsdag dat de economie in het derde kwartaal met 3,9 procent is gegroeid in plaats van de eerder geraamde 3,5 procent. Gerekend werd op een neerwaartse bijstelling. Het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten is in november daarentegen onverwacht scherp gedaald, zo bleek uit cijfers van onderzoeksbureau Conference Board.

ING

In Amsterdam stond ING in de belangstelling. De bank moderniseert de komende jaren zijn IT-infrastructuur en schrapt 1700 voltijdsbanen. Ook het aantal inhuurkrachten wordt met ruim duizend verminderd. Beleggers beloonden het nieuws met een koerswinst van 1,4 procent. De sterkste stijger bij de hoofdfondsen was vastgoedbedrijf Corio met een winst van 2,1 procent.

De sterkste daler in de AEX was Fugro met een koersverlies van 3,1 procent. De dienstverlener aan de olie- en gassector daalde maandag al 4,4 procent en leed vorige week een verlies van in totaal 5,3 procent. Volgens handelaar Cees Smit van Today's Beheer nemen beleggers winst op het aandeel na een forse stijging eerder deze maand, toen bleek dat branchegenoot Boskalis een fiks belang in Fugro heeft genomen.

De euro was 1,2467 dollar waard, tegen 1,2427 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie van 159 liter werd 1,7 procent goedkoper op 74,50 dollar. Brentolie daalde 1,5 procent in prijs tot 78,52 dollar per vat.