De records die de Dow Jones-index en de S&P 500 afgelopen vrijdag bereikten, werden maandag aangescherpt.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq had ook een goede dag en tekende de grootste procentuele stijging op. Detailhandelaren deden goede zaken op weg naar 'Black Friday', aanstaande vrijdag, de dag die geldt als aftrap van de koopmanie richting de feestdagen.

De Dow, die pas tegen het eind van de handelssessie een nieuwe piek bereikte, steeg 0,04 procent tot 17.817,90 punten. De S&P ging 0,3 procent vooruit tot 2.069,41 punten en de Nasdaq won 0,9 procent tot 4754,89 punten.

De Nasdaq is nog ruim 290 punten verwijderd van de hoogste slotstand ooit: 5.048,62 punten op 10 maart 2000.

''We zien een na-ijleffect van de toezegging van ECB-president Draghi dat hij er alles aan zal doen om de inflatie naar bijna 2 procent te brengen en van de onverwachte renteverlaging door de Chinese centrale bank'', zei een handelaar. ''Recente bedrijfsresultaten en macrocijfers zijn goed, dus heeft de markt het in zich om verder te stijgen.''

Economische groei

Op macrogebied werd alvast vooruitgekeken naar de tweede raming van de economische groei in de VS in het derde kwartaal. Economen verwachten een neerwaartse bijstelling van 3,5 procent in de eerste raming naar 3,3 procent. Daar staat tegenover dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen naar verwachting het hoogste punt in 7 jaar heeft bereikt.

De detailhandelaren Best Buy, Urban Outfitters en Coach boekten winsten tussen 2,3 en 5,4 procent. De Amerikaanse branchevereniging voor detailhandelaren rekent op een omzetgroei van 4,1 procent in de periode tot de feestdagen. Dat is flink boven het gemiddelde van 2,9 procent in de afgelopen tien jaar.

Telecombedrijven zaten juist in de hoek waar de klappen vielen. Verizon daalde 1,4 procent na een adviesverlaging van Citigroup. Andere dalers in de sector waren onder meer AT&T en Frontier Communications met verliezen tot 2,2 procent.

De euro was 1,2439 dollar waard, tegen 1,2427 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 75,73 dollar. Brentolie werd ook 1 procent goedkoper, op 79,56 dollar per vat.

Bekijk de actuele Dow Jones-koersen | Bekijk de actuele Nasdaq-koersen