Chipmachinefabrikant ASML verwacht de omzet de komende zes jaar bijna te verdubbelen ten opzichte van 2013. De jaaromzet komt in 2020 naar verwachting uit op zo'n 10 miljard euro. 

Dat maakte de toeleverancier aan de chipindustrie maandag bekend.

Voor dit jaar gaat het bedrijf uit van 5,6 miljard euro, na een omzet van 5,2 miljard euro in 2013. De winst per aandeel zal tot in de periode tot 2020 naar verwachting verdrievoudigen, aldus het bedrijf.

ASML verwacht de komende jaren veel profijt te hebben van zijn nieuwste technologie, waarbij extreem ultraviolet licht (EUV) wordt gebruikt om schakelpatronen op chips te etsen. 

Doorbraak

ASML meldde maandag een doorbraak met zijn EUV-technologie. De Taiwanese chipfabrikant TSMC wil volgend jaar twee machines geleverd hebben en wil die daadwerkelijk gaan gebruiken voor de productie van chips.

De EUV-systemen die ASML tot dusver leverde aan klanten, worden nog gebruikt om proef te draaien met de nieuwe technologie. Financiële details over de bestelling vermeldde het bedrijf niet.

EUV is licht met een zeer korte golflengte, waarmee nog nauwkeuriger kan worden gewerkt dan met de lichtbronnen die in 'gewone' chipmachines worden gebruikt.

Kinderziektes

Als de nieuwe technologie ontdaan is van alle kinderziektes, kunnen chipfabrikanten er nog meer geheugencapaciteit of rekenkracht mee bundelen op dezelfde hoeveelheid halfgeleidermateriaal. Dat scheelt in de kosten en maakt nog compactere en energiezuinigere elektronica mogelijk.

ASML gaat er nu vanuit dat vanaf 2016 of 2017 chips kunnen worden geproduceerd met behulp van EUV. Geen enkele andere toeleverancier heeft die technologie in huis

Beursanalist Tom Muller van Theodoor Gilissen zegt in een reactie de verdubbeling van de omzet in de komende zes jaar "een mooi vooruitzicht'' is. 

"De groei zal misschien niet altijd rechtlijnig zijn'', verwacht Muller, die verder opmerkt dat details bij de genoemde prognoses nog ontbreken. ''Maar in grote lijnen ziet er gewoon goed uit voor ASML.''