Het drijvende olieplatform (fpso) Cidade de Ilhabela is operationeel. Het heeft zijn eerste olie gewonnen en een 72 uur durende test doorstaan, zo meldde SBM Offshore maandag.

Het platform is eigendom van een joint-venture waar SBM Offshore een belang in heeft van 62,25 procent en dat werkt voor het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras.

Analist Quirijn Mulder van ING schrijft in een commentaar dat dit goede nieuws voor SBM Offshore wordt overschaduwd door nieuwe berichten over omkoping in dat land.

Een oud-directeur van staatsoliebedrijf Petrobras heeft bekend dat hij 22 miljoen dollar aan smeergeld heeft aangenomen van SBM Offshore. Hoewel Mulder het ''moeilijk te geloven'' vindt dat één werknemer zo'n hoog bedrag heeft ontvangen, geeft het nieuws volgens hem wel aan dat op enorme schaal betalingen zijn gedaan.

De fraudezaak zal als een schaduw over SBM Offshore heen blijven hangen, totdat ook het onderzoek in Brazilië is afgerond. Dat blijft een risico inhouden voor beleggers. ING handhaaft desondanks zijn buy-advies, op basis van de onderliggende waarde van het bedrijf. Het koersdoel is 17 euro. SBM Offshore daalde maandagochtend op de beurs 1,6 procent tot 11,32 euro, in een 0,4 procent hogere AEX.