De aandelenmarkten op Wall Street zijn vrijdag hoger gesloten, waarbij de Dow-Jonesindex en de S&P 500 nieuwe recordhoogtes bereikten.

Evenals in Europa verwerkten beleggers een renteverlaging in China en de belofte van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) alles uit de kast haalt om de inflatie in de eurozone op te drijven.

De Dow-Jonesindex, waarin de dertig grootste Amerikaanse beursfondsen zijn opgenomen, eindigde 0,5 procent hoger op 17.810,06 punten.

De bredere S&P 500 ging ook 0,5 procent omhoog tot 2063,50 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,2 procent tot 4712,97 punten.

Het is de 45e keer dit jaar dat de S&P op de hoogste stand ooit sluit. Voor de Dow is het de 28e keer.

Korte termijn

Flinke koerswinsten uit de eerste handelsuren liepen in de loop van de dag wel wat terug. Een handelaar zei dat beleggers zich realiseerden dat het nieuws uit China en de woorden van Draghi helemaal niet zo positief zijn als ze in eerste instantie dachten.

''Op korte termijn zijn ze goed voor aandelen, maar de onderliggende redenen zijn niet positief. De acties zijn een reactie op economische vertraging en een zwakke vraag''.

Dow Chemical

Chemieconcern Dow Chemical ging 2,6 procent omhoog. Het bedrijf liet voorbeurs weten een staakt-het-vuren te hebben gesloten met het activistische hedgefonds Third Point, dat eerder een belang nam en vervolgens aanstuurde op een opsplitsing van het bedrijf.

Sportwinkelketen Foot Locker verloor 4,3 procent na de presentatie van de derdekwartaalcijfers. Kledingketen GAP speelde 4,2 procent kwijt na het verlagen van de winstprognose voor dit jaar. De videospelletjesketen Gamestop kelderde 13,7 procent na zwakke resultaten en een teleurstellende verwachting.

De euro was 1,2386 dollar waard, tegen 1,2404 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 76,64 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 80,48 dollar per vat.